Ervaar jij pijn- of spanningsklachten als ruiter of problemen met ademhalen?

Klachten kunnen verholpen worden met de juiste behandeling

Waar heb je last van?

Last van de rug, schouder en nek, het bekken of aan de heup, knie en enkel. 

Verhoogde spierspanning tijdens het rijden of bang of angstig na een valpartij? 

Problemen met ademhaling komen voort uit spanning, angst of verkramping. 

Pijnklachten

Klachten hebben verschillende oorzaken en zijn verschillend van beloop. Oorzaken van pijnklachten kunnen zijn een val, overbelasting of blessures. Bijvoorbeeld door het rijden, de verzorging of tijdens grondwerk. Blessures ontstaan acuut of langzaam. Op langere termijn kunnen deze verergeren. Natuurlijk kunnen klachten ook ontstaan in het dagelijks leven en tot uiting komen of verergeren tijdens het beoefenen van de paardensport. De meest voorkomende klachten in de paardensport zijn lage rug en nek- schouderklachten.

Welke klachten heb jij?

Pijnklachten in de lage rug kunnen voor en tijdens en na het paardrijden resulteren in verminderde beweging van de lage rug. Tijdens het paardrijden kun je merken dat je niet prettig mee kan bewegen met je paard. Door een te holle of te bolle rug ontstaat spanning er spanning in de rug, waardoor je niet ontspannen kan meebewegen en geen onafhankelijke zit kan bewerkstelligen. Daarnaast kan een scheefheid bijvoorbeeld door scoliose, ongelijke spierspanning zorgen voor ongelijke belasting in de onderrug wat ervoor kan zorgen dat linksom rijden gemakkelijker is dan rechtsom.

Door oefeningen zowel op als naast het paard, gericht op stabiliteit, souplesse en kracht zorgt voor vermindering van lage rugklachten.

Het is sowieso belangrijk om samen met een deskundige zoals met een oefentherapeut om de problemen op te lossen. De  therapeuten binnen het hippische sportoefentherapie netwerk richten zich speciaal op ruiter en paard.

Pijnklachten van de nekschouder kunnen resulteren in een gespannen combinatie van paard en ruiter. Hierdoor kan hoofdpijn ontstaan en beknelling van de nek-schouder spieren veroorzaken wat uitstralende tintelingen of pijnen kan geven. Daarnaast kan optrekken van de schouders, de handen buiten schouderbreedte houden of te weinig strekking van de bovenrug en nek ervoor zorgen dat spieren verkrampt raken en de verbinding met het hoofd van het paard niet prettig verloopt.

Tijdens het paardrijden is het van belang de bovenrug te strekken zodat de schouders kunnen ontspannen en naar voren worden getrokken.

Bekkenklachten worden vaak gekoppeld aan lage rug klachten. Bekkeninstabiliteit is de meest voorkomende bekkenklacht, dit uit zich in verminderde stabiliteit en coördinatie. Deze klachten komen zowel tot uiting tijdens het rijden of op de grond.
Op het paard kan het resulteren in een minder stabiele zit, minder goede houding en moeite met aansturing van been en heupspieren, waardoor scheefheid kan ontstaan.

Tijdens het paardrijden is het juist van belang, dat rug, buik en bekkenspieren samen werken om het lichaam te stabiliseren.
Behandelingen zullen bestaan uit oefeningen voor de stabiliteit, coördinatie, en in balans brengen van buik, rug en bekkenspieren.
Daarnaast wordt advies gegeven over het opbouwen van training na de zwangerschap.

Dit zijn de minst voorkomende klachten binnen de paardensport. Veel voorkomend is met name de ruiterspier (iliopsoas). Dit is de spier aan de binnenzijde van het bovenbeen.
Klachten kunnen optreden door beenlengte verschil, klemmen van de benen, verminderde stabiliteit van de onderbenen.
Ook kan je klachten ervaren na een knie of heupoperatie. Aanleggen van de benen wordt dan minder makkelijk of te belastend waardoor je gaat compenseren en je last kunnen krijgen van klachten op andere plekken.
De pijn kan ervoor zorgen dat je gaat compenseren en je heup en je hakken gaat optrekken of meer spanning gaat opbouwen.

Door verbetering van ontspanning, houding en bewustwording zal er gewerkt worden aan afname van de klachten.

Spanning in het lichaam

Ervaar jij verhoogde spierspanning tijdens het rijden? Ben je bang of angstig bijvoorbeeld na een valpartij? Dan kan het zijn dat je spanningsklachten ervaart. Spanning kan zowel mentaal als fysiek voorkomen, dit heeft vaak een wisselwerking op elkaar.

Fysieke spanningsklachten:

  • Opgetrokken heup
  • Verkrampte armen
  • Opgetrokken schouder(s)
  • Klemmende kaken
  • Vastzittende rug

Mentale spanningsklachten:

  • Angst
  • Blokkeren
  • Niet helpende gedachten
  • Vermoeid
  • Geïrriteerd/prikkelbaar/boos

Deze fysieke en mentale spanningsklachten overlappen elkaar. Daarbij kun je merken dat je je ademhaling vast zet of inhoud of juist gaat hyperventileren. Ook kun je een verhoogde hartslag of onaangename hartkloppingen ervaren en gaan zweten.

Binnen de hippische sportoefentherapie worden spanningsklachten zowel fysiek als mentaal aangepakt. We gaan met jou samen op zoek naar de oorzaak van de klachten. Middels oefeningen die gericht zijn op fysieke en mentale ontspanning gaan we aan de oplossing werken. Dit kan zowel op het paard of in de praktijk plaatsvinden. Zo leer je fysiek en mentaal in balans te komen en met meer ontspanning en plezier te rijden.

Problemen met ademhalen

Ademhalingsproblematiek is vooral het gevolg van een onderliggend probleem. Spanning, angst verkramping zijn veel voorkomende klachten.
De klachten die je kan ervaren zijn hyperventilatie / verstoord adempatroon, spanning, verminderd uithoudingsvermogen, ademhaling in combinatie met pijnklachten, niet mee zijn met het paard, vast zetten, rood als een biet, hoofdpijn, uitgeput van je paard komen.

Samen met je therapeut ga je op zoek naar het onderliggende probleem en werken aan een oplossing. Dit start met een stuk bewustwording. Wat gebeurt er op het moment dat je problemen krijgt met je ademhaling. Hoe kan je jezelf uit de situatie halen en de controle weer terug krijgen.

Dit gebeurt door middel van ontspanningsoefeningen op en naast het paard. 

Gericht werken aan jouw klachten als ruiter?

Een hippisch oefentherapeut kan jou helpen met de juiste behandeling

Houding en zit

Optimaliseer jouw houding en zit onder begeleiding van de Hippisch Oefentherapeut en doe jouw paard en lichaam een plezier.
Lees meer

Oefentherapie voor ruiters

Vergroot het bewustzijn van lichaam en geest als ruiter. 
Lees meer

Balance Coach

Meten = weten. Door gebruik van de balance coach en flexchair meet je de mobiliteit en stabiliteit van jouw zit.
Lees meer