Wil je ook jouw houding en zit te paard optimaliseren?

Houding & zit training, balance coach en Oefentherapie

Waar wil je meer over weten?

Verbeteren van een functionele houding te paard door oefeningen en houdingscorrectie.

Nog een inleidende tekst over oefentherapie bij ruiters. Wordt nog aangevuld. 

Met deze zadelkruk kun je effectief trainen op de bewegelijkheid van de rug. 

Houding & zit training

Wil jij ook meer in balans zitten? Je paard minder in de weg zitten? Effectiever trainen, onafhankelijk hulpen leren geven? Onder begeleiding van je Hippisch Sportoefentherapeut werk je aan het optimaliseren van een functionele houding.

Door zelf te doen, zelf te zien en zelf te voelen, ervaar je hoe je jouw houding en zit verbetert. Je krijgt meer gevoel voor welke bewegingen nu goed zijn voor jouw houding en zit. Door het bewust worden en herhalen van goede bewegingspatronen worden deze langzaam maar zeker ontwikkeld tot een nieuwe gewoonte. Dit gebeurt door middel van oefeningen en houdingscorrectie, zowel op als naast het paard.

Als ruiter leer je:

 • Je eventuele scheefheid aan te pakken
 • op 2 zitbeenknobbels te leren zitten
 • correcte loodlijn opbouwen en behouden
 • onafhankelijk bewegen in het zadel
 • vanuit een optimale houding en zit kunt inwerken op je paard

Werkwijze

De begeleiding kan gestart worden met een intake en onderzoek, maar kan ook te paard plaats vinden. Hoe het onderzoek plaats vindt, is afhankelijk van de hulpvraag van de ruiter en of er wel of niet sprake is van lichamelijke klachten.

Na het onderzoek zal er een individueel plan worden opgesteld om jouw houding en zit te verbeteren. Een belangrijk onderdeel binnen de hippische sportoefentherapie is het vergroten van het bewustzijn van de ruiter en haar eigen lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het lichaamsgevoel, spiegels, foto’s en video-opnames. Je ervaart hoe je jouw houding en zit kunt ondersteunen met juiste spierspanning en ademtechniek. Hierbij krijg je veel inzicht over de anatomie en de biomechanica van jouw eigen lichaam.

Ook wanneer een ruiter lichamelijke klachten heeft is oefentherapie vaak effectief!

Het resultaat is een onafhankelijke uitgebalanceerde zit die de bewegingen van het paard als het ware absorbeert. Voor zowel ruiter als voor het paard een goed gevoel!

Deze begeleiding is geschikt voor ruiters die:

 • Die de puntjes op de i willen zetten
 • In harmonie willen rijden
 • Stabieler in het zadel willen zitten
 • subtielere zithulpen willen aangeven
 • Betere/mooiere houding willen aannemen
 • Onafhankelijke houding en zit willen ontwikkelen

Oefentherapie voor ruiters

Oefentherapeuten Cesar / Mensendieck zijn experts op het gebied van houding en beweging. Zij hebben de HBO-opleiding Oefentherapie Cesar / Mensendieck afgerond aan de Hogeschool van Amsterdam of de Hogeschool van Utrecht. Hippisch oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in het geven van begeleiding in de paardensport. Om de kwaliteit van de zorg te kunnen handhaven zijn hippische sportoefentherapeuten aangesloten bij het netwerk van Hippische Sportoefentherapie. Vanuit dit netwerk worden jaarlijks themadagen georganiseerd ter verbreding van de kennis op het gebied van hippische sportoefentherapie.

Vertaling naar houding en zit

We bieden begeleiding en behandeling bij:

 • verbeteren van houding en zit
 • optimaliseren van je balans
 • doorbreken van oude houding- en zit patronen
 • stijfheid en pijn tijdens of na het rijden
 • moeite met ontspannen en ademhalen

Het zijn maar enkele voorbeelden van waarbij het (SUPER) zinvol zou zijn om advies van een Hippische Sportoefentherapeut in te winnen.

Deze gespecialiseerde sportoefentherapeut werkt vanuit haar achtergrond als oefentherapeut Cesar/Mensendieck met de nodige kennis van anatomie, biomechanica en bewegingsleer. Door een gedegen observatie en onderzoek worden de knelpunten in kaart gebracht, met jou doorgesproken en wordt een individueel plan opgesteld. Spreekt dit je aan? Dan plan je een aantal sessies in om aan de gestelde doelen te werken.

Samen met de ruiter werken we aan:

 • analyseren van de verbeterpunten
 • vergroten van lichaamsbewustzijn
 • handvatten om het eigen te maken
 • blijvende verbetering in lichaamsgebruik

Balance Coach / Flexchair

De Balance Coach is zeer effectief bij het verbeteren van houding en zit. 
Deze zadelkruk heeft een beweegbare zitting met ingebouwde bewegingssensor. Hiermee kan iedere beweging van bekken/onderrug worden geregistreerd en teruggekoppeld naar het beeld scherm. De ruiter kan zo precies zien welke bewegingen van de rug goed gaan en waar nog bij geschaafd moet worden.

Met de Balance Coach kun je effectief trainen op de beweeglijkheid en/of de stabiliteit van de rug. Maar ook gebruikt de Hippisch Sportoefentherapeut de Balance Coach om jouw resultaten te meten. Zo kun je echt zien of je op de goede weg bent met jouw training!

Met de Balance Coach wordt je jouw meer bewust van jouw houding en zit en pakken we knelpunten aan in de basis!

Meten is weten

Om goed te kunnen paardrijden is een goede samenwerking van bekken, onderrug en heupen belangrijk. De Hippisch Sportoefentherapeut gebruikt ondersteunende biofeedbacktechnologie om jouw mobiliteit en stabiliteit van je zit te meten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Balance Coach, Flexchair en/of de Therapy Cushion. Dit biedt een leuke en effectieve manier om de ruiter bewust te maken van de beweging van bekken en onderrug.

De toegepaste technologie is middels een sensor aangesloten op een beeldscherm. Deze sensor registreert alle bewegingen die jij maakt.  Je kunt effectief trainen op de beweeglijkheid en/of de stabiliteit van de rug. Zo kun je zien waar jouw aandachtspunten nog liggen tijdens het rijden. Hiermee wordt je bewust van jouw houding en zit en pakken we knelpunten aan in de basis zonder je paard in de weg te zitten!

Aanvullende informatie

Over het netwerk, de therapeuten en vergoeding vanuit de zorgverzekering

Het netwerk HSO

Wie is het netwerk HSO (Hippische Sport Oefentherapie), wat doen we en hoe bereiken we dat?
Over het netwerk HSO

Therapeuten

Hippische Sportoefentherapeuten zitten door heel Nederland, elk met haar eigen specialisatie. Vind hier een overzicht.
Vind jouw therapeut

Vergoedingen

Hippische Sportoefentherapie valt onder Oefentherapie Cesar / Mensendieck en Sportfysiotherapie.
Meer over vergoedingen